Toepassingen
Voor dit niet in de natuur voorkomende element zijn geen toepassingen.
Naam
De ontdekkers van het copernicium stelden voor het te vernoemen naar Nicolaas Copernicus (foto) 'ter ere van de uitmuntende wetenschapper die ons beeld van de wereld veranderd heeft'. Tegelijkertijd pleitten ze voor het gebruik van Cp als afkorting. Dat laatste werd niet goedgekeurd omdat het ooit gold als afkorting voor cassiopium - ook al staat dat element inmiddels als lutetium (Lu) bekend. Op 19 februari 2010, de geboortedag van Copernicus, kreeg het element definitief zijn naam, vergezeld door de afkorting Cn.
Ontdekking
Op 9 februari 1996 werd de eerste kern van copernicium gemaakt door medewerkers van het laboratorium voor kernonderzoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung) in Darmstadt. Ze herhaalden hun experiment in mei 2000 en het werd in 2004 bevestigd door Japanse onderzoekers van het RIKEN instituut voor natuurkundig en chemisch onderzoek. Het duurde echter tot 2009 voordat het radioactieve verval van het nieuwe element voldoende was uitgeplozen om de officiële instanties tot erkenning te laten overgaan.
Voorkomen
Copernicium komt niet in de natuur voor.
Bereiding
Copernicum werd gemaakt in de ionenversneller van het laboratorium voor kernonderzoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung) in Darmstadt, door een bombardement van kernen van zinkisotoop 70Zn op een doel van 208lood kernen. Daarbij ontstond het coperniciumisotoop 277Cn.
- 208
82Pb + 70
30Zn --> 278
112Cn --> 277
112Cn + 1
0n