FI

Flerovium


Flerovium is een eerbetoon aan de Russische natuurkundige Georgy Flerov, de oprichter van het Instituut voor kernonderzoek in Dubna (Rusland). Het allereerste flerovium werd daar in december 1998 gemaakt door een 'bombardement' van plutonium met calciumionen.
Symbool FI Protonen/elektronen 114
Groep 14 Isotopen
Periode Elektronenconfiguratie [Rn] 7s2 5f14 6d10 7p2
Blok p Elektronegativiteit (Pauling)
Bij kamertemperatuur Atoomstraal 10-12m
Dichtheid kg m-3 Relatieve atoommassa 289
Smeltpunt oC
( K)
Soortelijke warmte J kg-1K-1
Kookpunt oC
( K)
Warmtegeleidingscoëfficiënt W m-1K-1

Toepassingen

Voor dit synthetische, niet natuurlijk voorkomende element zijn geen toepassingen bekend.

Naam

De naam flerovium is een eerbetoon aan de Russische natuurkundige Georgy Flerov. Hij is de oprichter van het Instituut voor kernonderzoek in Dubna (Rusland), dat inmiddels ook zijn naam draagt.

 

Ontdekking

Het allereerste flerovium werd in december 1998 in Dubna gemaakt. Bij een 'bombardement' van plutonium met calciumionen ontstond destijds één enkel atoom flerovium. Inmiddels zijn ruim tachtig exemplaren 'gezien', vijftig via directe synthese en dertig als tussenproduct in vervalreeksen van de zwaardere synthetische elementen livermorium en ununoctium.

Het Russische onderzoeksinstituut werkt nauw samen met wetenschappers van het Lawrence Livermore National Laboratory in Berkeley (Californie). Na een heuse 'elementenstrijd' in de periode van de Koude Oorlog speuren beide instituten tegenwoordig samen naar nieuwe, instabiele, superzware elementen. Op hetzelfde moment dat de Russen werden verblijd met flerovium (31 mei 2012) ontvingen de Amerikanen hun eerbetoon met de vernoeming van element 116: livermorium. 

Voorkomen

Flerovium komt niet natuurlijk op aarde voor.

Bereiding

Het eerste flerovium werd gemaakt door de beschieting van plutonium met calciumionen:

244
94
Pu
+ 48
20
Ca
--> 292
114
Fl
--> 289
114
Fl
+ 3 1
0
n

Inmiddels hebben de kernfysici ook andere isotopen van plutonium en calcium met elkaar tot verschillende isotopen van flerovium weten te fuseren, elk met zijn eigen vervalreeks. Al met al zijn ruim tachtig kernen van flerovium 'gezien', vijftig via directe synthese en dertig als tussenproduct in vervalreeksen van de zwaardere synthetische elementen livermorium en ununoctium.

Deel dit op: