Hs

Hassium


Het synthetische element hassium werd 1984 voor het eerst werd gemaakt in Darmstadt. Het is vernoemd naar de Duitse deelstaat Hessen.
Symbool Hs Protonen/elektronen 108
Groep 8 Isotopen
Periode Elektronenconfiguratie [Rn] 7s2 5f14 6d6
Blok d Elektronegativiteit (Pauling)
Bij kamertemperatuur Atoomstraal 10-12m
Dichtheid kg m-3 Relatieve atoommassa 267
Smeltpunt oC
( K)
Soortelijke warmte J kg-1K-1
Kookpunt oC
( K)
Warmtegeleidingscoëfficiënt W m-1K-1

Toepassingen

Het synthetische en kortlevende element hassium heeft geen toepassingen.

Naam

De naam hassium is afgeleid van Hassia, de Latijnse naam voor de Duitse deelstaat Hessen, waar het element voor het eerst werd gemaakt (om precies te zijn: in Darmstadt).

Ontdekking

Hassium werd in maart 1984 voor het eerst gemaakt in het laboratori­um voor kernonder­zoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung, foto) in Darmstadt. In 1992 werd de ontdekking officieel erkend en aan de Duitsers toegeschreven, hoewel wetenschappers in het Russische Dubna vrijwel tegelijkertijd hassium wisten te vervaardigen.

 

De Duitse ontdekkers stelden direct de naam hassium voor, maar de naamgeving verliep niet zonder slag of stoot. Een commissie van de internationale chemieorganisatie IUPAC wilde het element in 1994 hahni­um (Hn) noemen. Dit ter ere van Otto Hahn, één van de bekendste Duitse kernge­leerden en Nobelprijswin­naar voor scheikunde in 1944.

Met de vernoeming van element 109 naar Hahns collega Lisa Meitner zouden beide wetenschappers - als gezamenlijke ontdekkers van de kernsplijting - mooi naast elkaar een plaats in het periodiek systeem krijgen. Element 109 heet nu inderdaad meitnerium, maar na protest van de Duitse ontdekkers én van de Amerikaanse chemievereniging ACS werd voor element 108 uiteindelijk toch voor de naam hassium gekozen.

Voorkomen

Hassium komt niet in de natuur voor.

Bereiding

Een bombardement van ijzerionen op lood leverde drie exemplaren op van de isotoop hassium-265: 

208
82
Pb
+ 58
26
Fe
--> 265
108
Hs
+ n

Deel dit op: