Lr

Lawrencium


Lawrencium (Lr) werd in 1961 voor het eerst gemaakt in het Lawren­ce Radia­tion Laboratory van de Universiteit van Californië in Berkeley. Ook Russische onderzoekers van het Instituut voor Kernonder­zoek in Dubna (Rusland) slaagden er (in 1967) in het element te vervaardigen. Het is het laatste element in de reeks van de actiniden.
Symbool Lr Protonen/elektronen 103
Groep 17 Isotopen
Periode Elektronenconfiguratie [Rn] 7s2 5f14 6d1
Blok d Elektronegativiteit (Pauling)
Bij kamertemperatuur Atoomstraal 10-12m
Dichtheid kg m-3 Relatieve atoommassa 257
Smeltpunt oC
( K)
Soortelijke warmte J kg-1K-1
Kookpunt oC
( K)
Warmtegeleidingscoëfficiënt W m-1K-1

Toepassingen

Voor het synthetische element lawrencium zijn geen toepassingen.

Naam

De naam Lawrencium verwijst naar het Lawren­ce Radia­tion Laboratory van de Universiteit van Californië in Berkeley (Verenigde Staten). Het element is in 1997 officieel vernoemd naar de natuurkundige Ernest O. Lawrence, Nobel­prijswinnaar voor natuurkunde in 1939 en uitvinder van het cyclotron (cirkelvormige deeltjesversneller). Hij ontwik­kelde vele biologische en medische toepassingen van de kernfysica.

 

Ontdekking

Lawrencium werd in het Amerikaanse laboratorium in 1961 voor het eerst gemaakt. Ook Russische onderzoekers van het Instituut voor Kernonder­zoek in Dubna (Rusland) slaagden er (in 1967) in het element te vervaardigen. Beide groepen delen de eer van de ontdekking van lawrencium.

 

Voorkomen

Lawrencium komt niet in de natuur voor.

Bereiding

De eerste atomen  lawrencium werden gemaakt in de lineaire deeltjesversneller (HILAC) van het Lawren­ce Radia­tion Laboratory van de Universiteit van Californië in Berkeley. Het ontstond uit een bombardement van 10B en 11B-kernen op een mengsel van verschillende californiumisotopen. Het daarbij gedetecteerde lawrencium ontstond via de route

252
98
Cf
+ 11
5
B
-->  258
103
Lr
+ 5 1
0
n


De halveringstijd bedraagt ca. 8 sec.

In 1967 rapporteerden kernonderzoekers uit Dubna (Rusland) de synthese van het element via een andere route:

243
95
Am
+ 18
8
O
-->  256
103
Lr
+ 5 1
0
n


Uit aanvullende experimenten bleek dat het element de chemische eigenschappen van een actinide heeft. Het is het laatste element uit de reeks van de actiniden.

Deel dit op: