Rg

Roentgenium


Het synthetische element roentgenium werd in december 1994 gemaakt in het laboratorium voor kernonderzoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung) in Darmstadt, door beschieting van bismut met een bundel nikkelkernen. De naam is een eerbetoon aan de natuurkundige Wilhelm Röntgen.
Symbool Rg Protonen/elektronen 111
Groep 11 Isotopen
Periode Elektronenconfiguratie [Rn] 7s2 5f14 6d9
Blok d Elektronegativiteit (Pauling)
Bij kamertemperatuur Atoomstraal 10-12m
Dichtheid kg m-3 Relatieve atoommassa 272
Smeltpunt oC
( K)
Soortelijke warmte J kg-1K-1
Kookpunt oC
( K)
Warmtegeleidingscoëfficiënt W m-1K-1

Toepassingen

Dit niet in de natuur voorkomende element heeft geen toepassingen.

Naam

De naam roentgenium is een eerbetoon aan de natuurkundige Wilhelm Röntgen, ontdekker van de röntgenstraling. De naam werd in 2004 officieel vastgesteld door de internationale chemieorganisatie IUPAC. In landen die zoals Duitsland bekend zijn met het gebruik van de o met 'umlaut' wordt de naam ook als röntgenium geschreven.

Ontdekking

Roentgenium werd in december 1994 voor het eerst gemaakt in het laborato­rium voor kernonder­zoek GSI (Gesellschaft für Schwerionen­forschung) in Darmstadt, door beschieting van bismut met een bundel nikkelkernen.

 

Voorkomen

Roentgenium komt niet in de natuur voor.

Bereiding

De eerste atomen roentgenium werden gemaakt door een doel van het bismut isotoop 209Bi te beschieten met een bundel kernen van 64Ni:

209
83
Bi
+ 64
28
Ni
--> 272
111
Rg
+ 1
0
n

De opbrengst was precies één exemplaar 272Rg. Bij herhaling van het experiment in 2002 werden nog eens drie atomen gedetecteerd.

Deel dit op: